Studie: Mere transparens vil kunne formodentlig styrke smitteopsporingen
Forskere fra IT-Universitetet har undersøgt brugen af smitteopsporings-applikationer i fire lande, og de kan konkludere, at mange har fravalgt at deltage i den digitale opsporing pga. bekymring over beskyttelsen af deres private data. Studiet, som er blevet offentliggjort i det anerkendte datalogiske medie, ACM, kan vise sig værdifuldt i bekæmpelsen af fremtidige pandemier.
Louise BarkhuusInstitut for DatalogiForskningprivacysundhed
Skrevet 21. december 2022 09:18 af Jari Kickbusch
Covid-19 vurderes ved udgangen af 2022 at have kostet knap 6,7 millioner mennesker livet, og da vi med stor sandsynlighed ikke har set det sidste til pandemier, er det vigtigt, at der bliver evalueret på de tiltag, som kan begrænse smitte og tab af menneskeliv. I mange lande verden over brugte myndighederne digitale smitteopsporingsapplikationer, som gav borgerne besked, hvis de havde været i fysisk kontakt med en person, som senere blev konstateret positiv.
Applikationerne blev i mange lande mødt med skepsis, bl.a. af frygt for, at myndighederne ville bruge applikationerne til at øge overvågningen af borgernes gøren og laden. Det resulterede i, at applikationerne i nogle lande ikke fik den tilsigtede betydning for smittebekæmpelsen, fordi der var mange som fravalgte dem. Nu har en forskergruppe fra IT-Universitetet og Ithaca College i USA undersøgt hvorfor. Det har de gjort ved bl.a. at lave surveys i Italien, Tyskland, USA og Danmark.
- Vi har bl.a. fundet ud af, at mange af de mennesker, som i forvejen var bekymrede for beskyttelsen af deres private data, var skeptiske over for smitteopsporingsapplikationerne. De lod enten være med at downloade dem eller også brugte de dem ikke eller slettede dem igen. I Danmark troede omkring 60 procent af danskerne, at myndighederne gennem smitteopsporingsapp’en lagrede informationer om, hvor de færdes. Det forholdt sig jo ikke sådan, men jeg synes, at det er rimelig chokerende, at så mange mennesker troede det, fortæller professor på IT-Universitetet, Louise Barkhuus, som har været med til at lave studiet sammen med Oksana Kulyk (ITU), Elda Paja (ITU), Melanie Duckert (ITU) og Lauren Britton-Steele (Ithaca College).
Transparens er alfa omega
Ifølge Louise Barkhuus giver undersøgelsen myndigheder verden over værdifuld viden om, hvordan de skal gribe fremtidige smitteopsporinger an. Først og fremmest handler det om at respektere love, regler og etik i forhold til indsamling af borgernes data. Fx måtte de norske myndigheder helt droppe deres første smitteopsporingsapp, da det kom frem, at borgernes data blev indsamlet på uforsvarlig vis, hvilket fik Norges pedant til Datatilsynet til at slå hårdt i bordet. Dernæst handler det om transparens og kommunikation af samme:
- Det her studie kan vi bruge til hamre ned, hvor vigtigt det er at forklare befolkningen, hvad de her apps, de gør. Det lyder jo åbenlyst, men ikke desto mindre havde det enorm betydning for udbredelsen af de her smitteopsporingsapps. Hvis man fx formår at forsikre folk om, at deres lokationsdata ikke bliver gemt et centralt sted, så er der væsentlig større sandsynlighed for, at de vil deltage. Det samme gælder med helbredsdata. Det kan være enormt svært for folk at acceptere, at de skal dele så intime oplysninger med staten, og derfor bliver det ekstra vigtigt at kommunikere, at der bliver passet godt på deres personlige informationer, slutter hun.
Læs forskningsartiklen på ACM’s hjemmeside